Servisiranje satova

U ovlaštenom urarskom servisu održavamo satove marki Omega, Longines, Rado i Tag Heuer kao i ostale kvalitetne švicarske brendove za koje posjedujemo potrebne rezervne dijelove, alate i uređaje.

Za nove kalibre redovito se educiramo u švicarskim tvorničkim centrima za što posjedujemo certifikate.

Servis obavljamo po tvorničkim tehničkim uputama uz koištenje propisanih alata, uređaja i pribora (rezervni dijelovi, ulja, maziva).

Uz servisiranje testiramo satove na vodootpornost pomoću nekoliko baro-uređaja što nam omogućuje testiranje do 125 bara (1250 m).

Popravci

Popravci se obavljaju najčešće u slučaju oštećenja sata zbog udarca ili pada pri čemu se polome dijelovi, a ponekad i čitavi sklopovi mehanizma. Pri prodoru vlage u kućište sata dolazi do korozije i potpunog uništenja pojedinih elemenata mehanizma. Prilikom popravaka koristimo isključivo originalne dijelove. Izuzetak su kvalitetni stari satovi za koje dijelove, kojih više nema u ponudi, izrađujemo po zadanim mjerama, a polomljene ili oslabljene navojne opruge zamjenjujemo novima.

Podešavanje točnosti

Podešavanje točnosti vrši se pomoću kronokomparatora najnovije generacije. Možemo podešavati i satove s koaksijalnim zaprečnim sustavom (co-axial escapement) koji zahtjevaju poseban alat, tehničku dokumentaciju i uređaj za podešavanje prilagođen toj frekvenciji.

Demagnetiziramo satove pomoću instrumenta 'teslascope', također najnovije generacije.

Rezervu snage navojne opruge kontroliramo minimalno 48 sati na stroju za navijanje automatskih satova.

Uređaji: Witschi Watch Expert 2, Greiner Compact 900

Uređivanje kućišta sata

Uređivanje kućišta (i metalnih narukvica) složen je postupak pri kojemu se kućište rastavlja do posljednjeg dijela te se svaki dio pomoću šablona obrađuje na našim strojevima za poliranje, satiniranje, lapidiranje i tokarenje.

Sve zahvate izvodimo prema tvorničkim uputstvima i koristeći preporučene alate. Na kućištima satova na kojima je to predviđeno brusimo površinu dobivajući uzorak sunčevih zraka (Sonnenschliff). Nakon brušenja i poliranja svi dijelovi se dubinski čiste u ultrazvučnoj kadi i ispiru vodenom parom pod visokim pritiskom.

Testiranje vodonepropusnosti

Obavlja se pomoću uređaja Proofmaster S - 10 bara, Neptun 500 Waterproof Checker i Lititz Diver - 125 bara.

© 2023 Urarski servis Omega